VERVOLG van de BIOGRAFIE

Iets later levert de jonge Bob Dylan inspiratie. Maar evengoed raakt Jan in de ban van de vroege rock ’n roll, van rauwe spirituals en van de mystiek van Johann Sebastian Bach.

 

In 1965, amper 20 jaar jong, versiert Jan zijn eerste live tv-optreden. Maar hij blijft tekenen en volgt kunstonderwijs aan de Sint-Lukasacademie in Gent. Zijn tekenwerk evolueert naar schilderwerk en in 1967 stelt hij tentoon in Aalst en in Oostende. Als lid van jeugdclub Sint-Joris in Aalst kunnen ook fotografie en poppentheater hem boeien. De wereld gaat open.

 

Dan toch maar muziek

 

Eind jaren zestig raakt Jan steeds meer in de ban van zijn eigen muziek. Gitaar spelen, teksten maken, liedjes schrijven. Zijn bekendheid groeit onder meer dankzij zijn passage op het Humorfestival van Heist in 1970. Jan De Wilde blijkt een originele verschijning te zijn met een unieke manier van liedjes maken en een bevreemdend grappige présence op het podium. Zijn bindteksten vol zelfspot zijn nu eens legendarisch stuntelig en dan weer eindeloos hilarisch. Dat slaat aan en is in wezen nooit veranderd.

 

Maar het is het liedje ‘Joke’ dat hem definitief in de spots zet. Meer nog de zin ‘Joke, Joke, trek je wit jurkje uit’. Katholiek Vlaanderen vindt het maar niks, de na-oorlogse jeugd vindt het heerlijk opstandig. Jan De Wilde is er en zou er blijven.

 

Zzrrrrôôô, het eerste album

 

In het begin van de jaren 70 kent Jan De Wilde een heel productieve periode. Met drie elpees in zes jaar tijd. ‘Zzrrrrôôô’ (met o.m. ‘Ik kan het ma’ en ‘Joke’), ‘Vogelenzang 5’ (met ‘Een vrolijk lentelied’, ‘Walter, ballade van een goudvis’ en ‘Huis van bewaring’), en ‘Knikkerterrorist’ (met ‘Morgen is het feest’). Hij is ook producer. Onder meer voor collega Kris De Bruyne en de piepjonge Urbanus.

 

In de jaren 80 volgt een luwe periode met enkel het album ‘PVBA Koekejoe & Co’. Kleinkunst heeft het moeilijk in Vlaanderen en dat is voor Jan niet anders. Toch blijft zijn concertagenda aardig gevuld. Er is geen enkele parochiezaal in Vlaanderen waar Jan niet is geweest.

 

Eind jaren 80 vindt Jan zijn tweede adem. In 1987 schrijft hij de muziek voor de eerste Urbanus-film ‘Hector’. En met een por in de rug van dezelfde Urbanus en platenfirma EMI, brengt hij nog in 1987 de elpee ‘De Bende van Jan De Wilde’ uit (met ‘Anneke Weemaes’ en ‘Zussen’).

 

Masterpiece Hè hè

 

Het album smaakt naar meer en in 1990 levert Jan zijn masterpiece af. Voor de cd ‘Hèhè’ kan hij rekenen op een uitgekiende schare fijne muzikanten, zoals Henny Vrienten, Boudewijn de Groot, Wigbert Van Lierde, Fay Lovsky, Harry Sacksioni. Hè hè wordt een mijlpaal in de Vlaamse muziekgeschiedenis. Hij knipoogt naar Randy Newman in ‘Naakte Man’, scheldt ons de huid vol in  ‘Hè hè’, zet zijn dorp muzikaal op de kaart in ‘Hier in Aaigem’ en kneedt drie Lieven Tavernier-liedjes tot absolute klassiekers: ‘De fanfare van honger en dorst’, ‘Eerste sneeuw’ en ‘De verdwenen karavaan’. De hemel gaat opnieuw open.

Foto Hilde Gilbos

Het zijn intense jaren voor Jan, met een tour met de Centimeters, een legendarisch AB-concert met Henny Vrienten en zijn Magnificent Seven in 1991, een zomertour met de Fanfare van honger en dorst (1991) en een tour mét cd met Prima La Musica (1991-1992).

 

Waarna een nieuwe luwe periode volgt… Pas in 2000 wordt de stilte even doorbroken met het album ‘Oude Maan’ waarop onder meer ‘Favoriete Beest’ en het heerlijk kleine ‘Kat en ik’ prijken. Jan laat zich producen door Jo ‘Technotronic’ Bogaert, jawel die van Pump Up the Jam. Luc De Vos levert het lied ‘Wij houden stand’.

 

Te Gek!?

 

Ondertussen blijft Jan optreden met zijn kompanen Eddy Peremans (gitaar) en Jo Soetaert (drums). Ook echtgenote Lieve Van Steenberghe springt als bassiste of violiste vaak bij. En bovenal, hij blijft  bovenaan de playlists van Radio 1 en Radio 2 staan. Nog voor de lucht herfstgrijs wordt weerklinkt jaarlijks steevast ‘Eerste Sneeuw’.

 

In 2004 stapt Jan, samen met Snaarmens Jan De Smet, in het Te Gek!?-project. Hun duet ‘Moeder weer meisje’ verschijnt op de eerste TeGek!?-cd. Het doel: aandacht schenken aan medeburgers met psychische problemen. De vierde TeGek!?-cd is in 2010 een meevaller voor Jan. Zijn duet met Yevgueni-voorman Klaas Delrue staat weken in de Ultratop 50. Het nummer heet ‘Zalige zot’ en is een vertaling van ‘Beuatiful Freak’ van Eels. Stef Kamil Carlens is producer.

 

Jan schuwt duetten niet. In 2008 brengt hij samen met Sarah Bettens een magische versie van ‘De aarde’ van Urbanus tijdens Urbanus Vobiscum in het Sportpaleis van Antwerpen. En in 2011 verrast Jan ons met de cd ‘O Kerstnacht schooner dan de daegen’, die hij opneemt met 15 klassieke muzikanten, en met de steun van EMI en Klara.

 

Jan gaat weer touren. En hoe!

 

Op zaterdag 4 oktober 2014 nodigt de Brusselse AB Jan uit voor een Rewind-concert van de cd ‘Hèhè’. Hij pakt uit met een grote bezetting. ‘De Vrienden’ van Jan aangevuld met vier blazers. Het wordt een triomftocht, tot verbazing van de heer De Wilde zelf. Op naar 2015. In de zomer speelt Jan met de 'Vrienden' enkele elfjuli-concerten maar vooral zijn passage op Dranouter maakt indruk en wordt in De Standaard bewierookt. Het is de perfecte start voor Theatertour 2015-2016 onder de titel 'Dag meneer De Wilde'. In het najaar 2015 verschijnen onder dezelfde titel een biografie én een 3-delige cd-box.

 

In de zomer van 2016 speelt Jan onder meer op Boterhammen in het Park. En vanaf november gaat het tweede luik van de Theatertour van start. Met 25 concerten in gans Vlaanderen. En zo gaat het ook in 2017, met een spetterend zomerconcert op de Gentse Feesten - het Luisterplein moest worden afgesloten (4.600 pers) - en het vervolg van de tour in de herfst en de winter (met 15 concerten). Stevast zit nu ook 'Wals met Mathilda - het Tom Waits-epos en vertaald door Eddy Peremans - in zijn repertoire.

 

Hèhè! Wat een Jan!

 

Op 1 januari 2019 wordt Jan 75. En, jawel, er komt een nieuwe tournee  in 2018-2019( zie hier). Het wordt een weerzien met de mooiste zalen van Vlaanderen'. “Dat ik dit nog mag doen!“ zegt Jan steevast. Zijn eerste optredens dateren van de eerste helft van de jaren 60, zijn eerste TV-verschijning was al in 65. Dat is alreeds 53 jaar geleden. Met de nieuwe tour uit Jan zijn dankbaarheid om wat hij al die tijd heeft mogen doen: liederen maken, liederen zingen en heel veel deskundig lui zijn. Hèhè! Wat een Jan!

 

Concerten

 

Live steunt Jan op een vaste groep muzikanten die al jaren de dienst uitmaken: Eddy Peremans (gitaren), Jo Soetaert (drums), Mario Vermandel (bass/contrabass), Kries Roose (toetsen) en Liesbeth De Lombaert (viool). Tijdens de tour wordt de band (vaak) aangevuld met vier blazers: Wim De Pauw (trombone), Bart Coppé (bugel), Johan Van Neste (hoorn) en Geert Vanhassel (tuba). Lieven Vanvaerenbergh doet het geluid, Pepijn De Paepe het licht. Wat een bende!

En ik? Ik ben de fixer. Hard werken hoor! Aaattsssjjiieee!

 

Geert Vandenbon

Pinguin Bookings • Geert Vandenbon • geert@pinguinproductions.be • ++32-(0)475-45 05 63